Όταν κάποιος συναντά την κινέζικη γλώσσα, έρχεται αντιμέτωπος με την πιο αρχαία γλώσσα του κόσμου. Από την δυναστεία των Σανγκ (1766-1123π.Χ.), έχουν βρεθεί σε κοχύλια χελώνας επιγραφές με κινέζικους χαρακτήρες που αποδεικνύουν την ύπαρξη της κινέζικης γλώσσας πάνω από 3.000 χρόνια. Ο κάθε χαρακτήρας, αναπαριστά μία λέξη. Ένα λεξικό περιέχει περίπου 40.000 κινέζικους χαρακτήρες. Για να μπορεί κάποιος να διαβάσει μια εφημερίδα, χρειάζεται να γνωρίζει 3.000 κινέζικους χαρακτήρες.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι κινέζικοι χαρακτήρες αποκαλούνται συχνά ιδεογράμματα. Πίσω από κάθε ιδεόγραμμα κρύβεται μια ιδέα. Μια ιδέα που κάποιος έδωσε μορφή, για να μπορούν οι άνθρωποι να επικοινωνούν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα τους και τις επιθυμίες τους. Χιλιάδες χρόνια μέσω της γλώσσας αυτής επικοινωνεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Οι κινέζικοι χαρακτήρες είναι σαν έργα τέχνης. Ο κάθε χαρακτήρας, κρύβει πίσω του μία ιστορία, μία σκέψη και πολύ φαντασία. Για παράδειγμα το ιδεόγραμμα大(dà) που σημαίνει μεγάλος, αν το παρατηρήσουμε θα διακρίνουμε δύο χέρια και δύο πόδια ανοιχτά, θα δούμε έναν άνθρωπο. Παρατηρήστε το σχήμα του, πως οι πινελιές αγκαλιάζοντας η μία την άλλη δημιουργούν μια λέξη, μια έννοια, μια ιδέα. Εντυπωσιακό…
Η κινέζικη γλώσσα δεν έχει αλφάβητο. Αυτό δυσκόλευε αρκετά τους δυτικούς, έτσι το 1956 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας παρουσιάστηκε το σύστημα pinyin, δηλαδή λατινικοί χαρακτήρες, που βοηθούν τους δυτικούς να διαβάζουν και να κατανοούν την λογική των ιδεογραμμάτων.
Για παράδειγμα 中国 – «Κίνα» θα μεταγραφόταν σε pinyin ως εξής: Zhōngguó.
Στη λέξη Zhōngguó, υπάρχουν κάποιοι τόνοι. Η κινέζικη γλώσσα, έχει 4 τόνους και έναν ουδέτερο. Αν αλλάξει ο τόνος, αλλάζει και η σημασία της λέξης. Ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το pinyin ma για να δούμε την σημασία του εάν αλλάξει ο τόνος
mā-妈 “μητέρα”—τόνος υψηλός συνεχόμενος
má-麻 “υπναλέος”—τόνος που ξεκινάει από χαμηλά και υψώνεται
mǎ-马 “άλογο”—τόνος που ξεκινάει από ψηλά πέφτει και ξαναυψώνεται
mà-骂 “επιπλήττω”—τόνος που ξεκινάει από ψηλά και πέφτει
ma-吗 “ερωτηματικό μόριο”—ουδέτερος τόνος
Σίγουρα σας ακούγεται πολύπλοκη η κινέζικη γλώσσα, αλλά σίγουρα ο μύθος θα καταρριφθεί, ήδη στον πρώτο μήνα εκμάθησης.
Η γραμματική είναι το πιο εύκολο μέρος της κινέζικης γλώσσας. Δεν υπάρχουν πτώσεις, γένη, άρθρα, και τα ρήματα δεν κλίνονται. Οι περισσότεροι δυτικοί δεν αντιμετώπισαν καμία δυσκολία για την εκμάθηση της κινέζικης γραμματικής. Αντιθέτως, την βρήκαν πιο εύκολη από πολλές άλλες γλώσσες.
Μετά από ένα χρόνο εκμάθησης της κινέζικης γλώσσας, ένας δυτικός μπορεί να μιλάει τα βασικά. Φυσικά, εξαρτάται από τον μαθητευόμενο και πόσο συχνά παρακολουθεί την κινέζικη γλώσσα. Με υπομονή και επιμονή, μπορεί κάποιος να μιλάει την γλώσσα αυτή, άπταιστα.