Οι διδαχές του Κομφούκιου

Όπως γνωρίζουμε για τον Σωκράτη μέσα από τα γραπτά των μαθητών του, έτσι γνωρίζουμε και για τον Κομφούκιο, τον μεγαλύτερο φιλόσοφο που πέρασε από την Κίνα. Ο Κομφούκιος γεννήθηκε το 552 π.Χ., σε μία περίοδο που η Κίνα ήταν χωρισμένη σε μικρά κρατίδια αντιμετωπίζοντας εσωτερικές ταραχές οι οποίες πρόσβαλαν την ηρεμία του κράτους.

Από πολύ νωρίς έχασε τον πατέρα του με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει την απόλυτη φτώχια. Με τα χρόνια εντάχθηκε στην τάξη των Σι, οι οποίοι ήταν ακόλουθοι ευγενών και στη συνέχεια ξεκίνησε να διδάσκει παιδιά αριστοκρατικών οικογενειών.

Ο Κομφούκιος δίδαξε την αρετή και την ηθική. Από αυτόν γεννήθηκε ο Κομφουκιανισμός, μια φιλοσοφία παρά θρησκεία, ο οποίος χιλιάδες χρόνια επιβιώνει μέσα από την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές του κινέζικου λαού. Οι βασικές αρετές για τον Κομφούκιο είναι η ανθρωπιά, η ευπρέπεια και η ορθότητα του χαρακτήρα. Με βάση αυτές της αρετές μπορούν η άνθρωποι να δημιουργήσουν τάξη στην κοινωνία. Οι τιμές και οι θυσίες στους προγόνους δεν πρέπει να παραλείπονται από τις συνήθειες των κινέζων. Αυτές οι διδαχές του Κομφούκιου εφαρμόζονται  από τον κινέζικο λαό μέχρι και σήμερα.

Ο Κομφούκιος είχε πολλούς μαθητές κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μερικοί από τους πιο διάσημους μαθητές του είναι Zi Lu, Yan Hui, και Zigong. Αυτοί οι μαθητές ήταν γνωστοί για την αφοσίωσή τους στις κομφουκιανικές διδασκαλίες και τις προσπάθειες τους να διαδώσουν τον Κομφουκιανισμό σε ολόκληρη την Κίνα.

Ας δούμε κάποια αποφθέγματα του Κομφούκιου

  • Ο ανώτερος άνθρωπος επιδιώκει να είναι αργός στα λόγια και γρήγορος στις πράξεις
  • Τέλεια είναι η αρετή που ακολουθεί το μέτρο! Εδώ και πολύ καιρό οι άνθρωποι σπανίως το τηρούν.
  • Με την ποίηση διεγείρεται ο νους. Με τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς χτίζεται ο χαρακτήρας. Με τη μουσική επέρχεται ο εξευγενισμός.
  • Μπορείς να αναγκάσεις τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια υπόδειξη, αλλά δεν μπορείς να τους αναγκάσεις να την κατανοήσουν.
  • Να μελετάς σαν η γνώση να είναι άφταστη και σαν να φοβάσαι διαρκώς μη σου γλιστρήσει από τα χέρια.

 

Όποιος έχει ενδιαφέρον για τον κινέζικο λαό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να διαβάσει τα Ανάλεκτα του Κομφούκιου. Μελετώντας κάποιος τον Κομφούκιο, μπορεί να κατανοήσει τη φιλοσοφία της Κίνας.